dimarts, 13 de maig del 2014


La Carla i en Jaume han estat buscant per la xarxa i han trobat un blogger que també ens dóna molta informació dels llocs sagrats de les cinc grans religions que nosaltres estem estudiant. Us pot servir per a fer el vostre treball! A més hi ha alguna imatge que la podeu fer servir en el vostre memory. Aquest és l’enllaç:


Ànims que així ja s’acaba i començareu a fer el vostre memory en un tres i no res! 

diumenge, 11 de maig del 2014

Informació

La marta i en Jan volen compartir amb tots vosaltres un power point que buscat per Internet i que creuen que pot ser molt interessant. Hi ha molta més informació perquè no només ens parla dels llocs sagrats però així també us pot servir per fer memòria de tot el que esteu aprenent.

A més, les últimes dues diapositives de la presentació hi ha una imatge dels llocs sagrats de cada religió i això us pot ajudar pel vostre treball de memory.

Aquesta és la pàgina web: 
http://www.slideshare.net/Aly/religions



Ja teniu molta informació dels llocs sagrats de les cinc grans religions que estem estudiant i treballant. També heu portat mols llibres a l’aula que ens donen molta informació i són molt útils. Tot i així, per Internet també hi ha informació que us pot ajudar però cal llegir allò que ens diuen i saber si ens pot ajudar.

Cercant per la web he trobat aquesta pàgina web que a continuació us deixaré un enllaç. És de l’edu 365.com, amb això vull dir que és fiable. 
Pàgina web: http://www.edu365.com/eso/muds/religio/llocs/.
Pàgina web: introducció
Esteu fent molt bona feina! 
L’ islam

La mesquita, de l’àrab màsjid,  significa lloc per ajupir-se. Amb aquest nom es fa referència a qualsevol lloc destinat a l’oració; amb el pas del temps passà a denominar exclusivament la mesquita, una edificació destinada prioritàriament a l’oració comunitària, que també es dedica a altres finalitats, com ala la meditació, l’administració de justícia, l’ensenyament, etc.
Estan bellament decorades amb formes geomètriques, arabesc i riques cal·ligrafies amb textos de l’Alcorà; però no hi trobem mai pintures amb representacions humanes o animals.
És el monument islàmic per excel·lència. Al seu voltant podem trobem:
  • Madrasses, que són les escoles islàmiques
  • Els Hamam o banys.
  • Els Socs mercats o basars, centre de la vida comercial de moltes poblacions.

L’origen de la mesquita sembla que és la casa de Mahoma a Medina. Com totes les cases d’aquella regió i de l’època del profeta, constava d’un pati a cel obert i d’una part amb sostre. L’estructura actual és la següent:
1) L’aminar o Minaret
2) Pati o Sahn
3) Font per a les ablucions o Sabil
4) Sala d’oració o Haram
5) L’Aquible que vol dir “lloc al qual hom s’encara”
6) Al mig d’aquesta paret es troba un nínxol o mihrab
7) Espai tancat amb gelosies de fusta, anomenat macxura
8)El mobiliari litúrgic està constituït per tres peces fonamentals:
      • Mimar és la trona des d’on l’iman fa el seu sermó als fidels que participen.
      • La Dikka és la càtedra que sol estar col·locada al centre de la sala d’oracions.
      • Kursi és el faristol sobre la qual reposa l’Alcorà durant la recitació. 

dissabte, 10 de maig del 2014

El cristianisme

El cristianisme no necessita un lloc sagrat específic per a celebrar el seu culte i les persones cristianes tenen la creença i l’experiència que Déu no es limita a l’espai d’un temple.
  • Església. Cal destacar que aquestes han anat canviant a
    Església romànica de Sant Climent de Taüll
    mesura que els avenços tecnològics han anat avançant i la societat ha modificat la manera d’entendre la vida, les persones i la seva relació amb Déu. No totes són iguals.
    És l’edifici material on es reuneix aquesta "església", és a dir, el temple cristià.
                                                                                                                Existeixen diferents tipus d'esglésies i són:
    • La basílica. Des de l'edat mitjana es reconeix el títol de "basílica" a les quatre esglésies principals de Roma: Sant Pau Extramurs, Sant Pere del Vaticà, Santa Maria la Major i Sant Joan del Laterà. Són les "quatre basíliques majors".  Altres esglésies importants per la seva història, per les seves proporcions o per la veneració que han promogut han rebut el títol de Basíliques: són les "basíliques menors". 
    • La catedral és l'esgésia principal d'una diòcesi. és l'església mare on el bisbe té la seva "cadira", la seva seu, des de la qual presideix totes les comunitats cristianes que formen la diòcesi. S'hi celebra l'eucaristia i els altres sagraments. Cal destacar que en la construcció i decoració artística de la majoria de catedrals hi havia també una intenció pedagògica ja que s'aprofitaven certs espais de l'edifici per a representar històries extretes de la Bíblia gràcies a les quals els fidels podien conèixer els fets i els textos més rellevants del cristianisme. 
    • L’ermita és un altre tipus d'edifici sagrat que es construeix fora dels nuclis urbans i rurals en llocs despoblats. És una petita construcció on només hi ha una capella, una petita nau amb un altar. La seva funció és celebrar el culte però de forma ocacional, és a dir, amb ocació de celebrar un aplec o festivitat. 
    • Els santuaris són esglésies construïdes com a centres de
      Santuari de Lorda a França 
      devoció i de pelegrinatge. S'han edificat en un lloc que ha esdevingut sagrat perquè es creu que hi ha hagut alguna manifestació de Déu, de la Verge o dels sants o simplement han estat construïdes en honor d'algun misteri de la vida de Jesús, en honor a la Mare de Déu o d'algun sant o santa. 

    • El monestir és el conjunt d'edificis on viuen els membres d'una comunitat de monjos o monges.   

Judaisme

  • La bet Haknésset (Casa de reunió). En el nostre context cultural coneixem aquest espai sagrat amb el nom de sinagoga. L’origen de les sinagogues no està clar ja que sobre aquest fet hi ha dues teories.L’estructura interior de les sinagogues ha variat poc en el temps. La part més essencial de la sinagoga s’anomena l’Arca Sagrada en record de l’Arca de l’Aliança. És un armari de paret quasi sempre orientat cap a Jerusalem. S’hi guarden els rotlles manuscrits de la Torà i els dels profetes. Al costat de l’Arca hi ha una llàntia que la il·lumina. Davant l’altar hi ha una tarima, bimà des de la qual es llegeixen les Escriptures.Acostumen a tenir ben visibles alguns símbols jueus, com per exemple: la Menorà, Xofar, L’estrog, Lulav i L’estrella de David.
  • El Mur Occidental, conegut també com el Mur de les Lamentacions és l’únic mur del Temple de Jerusalem que queda dret, després que va ser destruït pels romans l’any 70 dC. És un punt de referència cabdal en la fe jueva i per poc que pugui tot jueu intenta anar a Jerusalem per pregar-hi al davant. S’anomena Mur de les Lamentacions pel record de la primera destrucció del  Temple, l'any 587 aC

Nois i noies!


En Joan va buscar per internet i va trobar una pàgina web que us pot ser molt útl al grup que feu el memory del Budisme perquè explica amb molt detall els llocs sarats d’aquesta religió.
Us deixo l’enllaç en aquesta nova entrada:

Recordeu que podeu anar buscant informació dels llocs sagrats que us ha tocat però també de les altres! Totes cinc són igual d’importants! A continuació us deixo, també, l’enllaç d’una pàgina web que us pot ser molt útil per a tots els grups. Vigileu perquè us dona molta més informació i heu de buscar aquella que estem treballant ara: els llocs sagrats! 
http://recursos.cnice.mec.es/religiones/cat/index_alumno.htm

És la imatge de la pàgina web.


Esteu treballant molt bé! Continueu així! :) 
Budisme

Els llocs sagrats de construcció humana són:
  • Stupa és una construcció típica de l’arquitectura religiosa budista. És el monument funerari de peregrinació més antic del budisme.Consta bàsicament d’una cúpula semiesfèrica sostinguda sobre un tambor cilíndric. Per sobre la cúpula es pot alçar una massa cúbica de vegades envoltada d’una balustrada quadrada i s’aixeca un eix que suporta una sèrie de disc superposats com ombrel·les. Una altra balustrada de pedra envolta la base del monument.  Ens els quatre punts cardinals poden obrir-se unes portes o toranes que consten de dues altes pilastres que suporten unes bigues superposades.Simbolitza la volta del cel que gira al voltant de l’eix del món. L’ombrel·la  sèrie d’ombrel3les que s’alcen en el cim són símbols del poder reial, el poder del Buda i la seva doctrina.A Sri Lanka rep el nom de Dagoba i al Tibet e de Tshorten. 
  • Pagoda construcció religiosa en forma de torre. Pot ser circular però preferentment té una base quadrada o poligonal sobre la qual s’aixeca un edifici que va estrenyent-se gradualment, formant una torre. Al centre de la torre s’alça una gran columna que constitueix l’anima de la construcció i simbolitza l’eix que uneix el centre de la terra amb el cel.Conserva relíquies de Buda: restes del seu cos que varen ser recollides després de la seva cremació i alguns objectes que utilitzà duran la seva vida.Tot el conjunt arquitectònic té un valor màgic ja que simbolitza el cosmos format de matèria bruta i inert animada per l’esperit vital que aporten les relíquies sagrades que conté.


Arquitectònicament són rellevants els monestirs budistes. La seva arquitectura està formada per sales de culte anomenades Xaityes i sales d’allotjament amb cel·les individuals per als monjos, Vihares. En alguns casos no van ser construïts de fusta i pedra, sinó tallats directament sobre grans formacions de roca i muntanya.
  • Xaityes són temples rupestres de pelegrinatge que contenen un Stupa. Consten de tres naus separades per columnes i encapçalades per un absis que és on es troba el Stupa.
  • Vihares són menys espectaculars. Es tracta de conjunts complexos que serveixen de lloc de reunió i d’habitació dels monjos o monges budistes. 

divendres, 9 de maig del 2014

Hinduisme

Pushkar - lloc de peregrinació
Els espais sagrats són llocs de la naturalesa en què les persones han vist signes del sagrat. Són llocs privilegiats d’acostament i de trobada amb la divinitat.
Per a la població hindú la peregrinació és molt important i gairebé qualsevol lloc de l’Índia pot ser considerat sagrat. Així i tot destaquem:
  • Les ciutats Santes situades a prop del riu Ganges, riu sagrat per excel·lència.
  • Pushkar, on trobem l’únic temple dedicat a Braham.
La població hindú creu que morir a benarés i ser sincerat a la riba del riu Ganges i que les cendres siguin llençades al riu, assegura l’alliberament del cicle de reencarnacions.
  • Benarés és la ciutat sagrada. Va ser el lloc escollit per Xiva per a manifestar-se i on va viure com un asceta.
  • El Ganges és el riu més important per a la població hindú.

Els temples són espais sagrats on les persones religioses poden realitzar actes personals del culte.  La imatge de la divinitat es guarda en un santuari anomenat Garbhagriha o cambra-ventre, al cor del temple. Molts temples evoquen la forma de les muntanyes i és una manera d’expressar que els déus viuen també en aquests cims. A l’interior del temple es troben nombroses imatges i altars de déus ornamentats per a celebracions davant els quals s’ofereixen pregàries i ofrenes. 





-Josa Torres, I. (2013). Les Grans religions. Barcelona: Claret -
Important!

Nois i noies recordeu que aquest blogger és un mitjà per a buscar la informació que necessiteu per a fer el memory però també cal portar llibres o documents que us serveixin per completar tot allò que aneu aprenent.

  


També comunicar-vos que podeu fer qualsevol tipus de comentari i si trobeu alguna pàgina web que considereu que és important per a fer el vostre treball en grup, no tingueu cap inconvenient en posar-la per a que la resta de companys participin. 
Memory

En aquesta entrada podeu veure un exemple de les fitxes del memory que cada grup ha de fer.


Part del davant                                  Part del darrere




Recordeu que heu de fer de 5 a 7  parelles de fitxes! 


Ànims amb la feina!
Benvinguts i Benvingudes

Estem aprenen moltes coses de les cinc grans religions! Ja sabem en quines part del món predominen unes i altres, els llibres sagrats i les divinitats que veneren.
Ara ens toca descobrir quins són els Llocs Sagrats que ens permeten apropar-nos i trobar-nos amb la divinitat. Cal saber, però, que no es necessita un lloc sagrat específic per a celebrar el culte ja que aquesta experiència no es limita en un espai en concret.

Doncs bé, en aquest blogger trobareu diverses explicacions i pàgines web que us han de servir per experimentar, conèixer, llegir, buscar....tot allò que considereu important per a realitzar l’activitat que us proposem.

Nois i noies és molt important que llegiu les pautes del treball amb molta atenció!

Treball – Pautes
- Grups de 5 persones
- Escollir una de les cinc grans religions: Hinduisme, Budisme, Judaisme, Cristianisme i l’ Islam.
- Construcció d’un memory
o El número de fitxes ha de ser entre 5 i 7 (penseu que és doble, és a dir, si en feu 5 seran 10; si en feu 6 seran 12 i si en feu 7 seran 14).
o A la part del darrera de cada fitxa haurà d’haver el nom de la religió que cada grup haurà escollit.
o A la part del davant, en una de les fitxes hi haurà el nom de cada lloc/espai Sagrat i a l’altre, el nom. Si és necessari podreu posar una breu definició o explicació).

Molta Sort i endavant!